Emekli bayramda bile ete hasret kaldı! İçler acısı tablo ortaya çıktı

Emeklilere Verilen Bayram İkramiyesi Yetersiz Bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, emeklilere sağlanan 4 bin liralık bayram ikramiyesinin yetersiz olduğunu belirtti. Başevirgen, 2018’de başlayan bin liralık emekli ikramiyesinin alım gücü ile 2025’te artırılan 4 bin liralık ikramiye arasında karşılaştırma yaparak durumu eleştirdi.

Başevirgen, 2018 ve 2025 yıllarındaki ikramiyelerin alım gücünü kıyaslayarak şu ifadeleri kullandı:

“2018’de bin TL olan emekli ikramiyesiyle küçükbaş hayvan alınabilirken, 2025’te 4 bin TL’ye yükseltilen ikramiye sadece birkaç kilogram et almaya yetiyor. 2018’de kilogramı ortalama 35 TL olan kuşbaşı dana etinden, bin TL’lik bayram ikramiyesiyle 29 kilogram et alınabiliyordu. Bu miktar, dört kişilik bir ailenin uzun süre et ihtiyacını karşılayabilecek düzeydeydi. Ancak bugün TÜİK verileri ile piyasa gerçekleri arasındaki uçurum nedeniyle, 4 bin TL’lik ikramiyeyle marketten kilogramı ortalama 700 TL’ye dayanan etten sadece 5 buçuk kilogram alınabiliyor. Dolayısıyla emekli artık ete sadece uzaktan bakabiliyor.”

“Geçim Sıkıntısı Bayram Sevincini Gölgede Bırakıyor”

Yüksek enflasyonun maaşları ve ikramiyeleri etkilemediğini ancak gıda fiyatlarının katlandığını vurgulayan Başevirgen, “Yedi yılda emekli ikramiyesi dört kat arttı ancak aynı dönemde et fiyatları da yaklaşık yirmi kat yükseldi. Emekli, asgari ücretli, dar gelir artık bayramda kurban kesmek bir yana dursun sofraya et koyamıyor. Et, dar gelirliler için lüks tüketim maddesi haline geldi. İktidarın sunduğu ikramiye artışları gerçek hayatla örtüşmüyor. Rakamsal büyüme kağıt üzerinde kalırken, sofralarda daralma yaşanıyor. Artan paraya rağmen alınan et ve gıda miktarı azalıyor. Bayramlar, evlerde sevinç yerine geçim derdini getiriyor. Çünkü AKP iktidarının yarattığı ekonomik sorunlar sofralarda krize neden oluyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tıp ve zırh seramiğiyle Kütahya’ya tersine göç

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO), kentin uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik geleceğine yönelik stratejik politikalar ve proje önerilerini içeren Kütahya Kalkınma Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.

Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

Kiraz ve vişne üretiminde Türkiye’nin önde gelen kentlerinden Afyonkarahisar’da, zirai don nedeniyle rekolte kaybı yüzde 90’ı aştı. Kiraz ağaçlarında en fazla 5 meyvenin bulunduğu, vişnede de benzer durumun yaşanmasının öngörüldüğü kentte, ürün yetersizliğinden üreticiden alım yapan kooperatiflerin çoğu henüz açılmadı.

Doğal gazda dengeleme fiyatları zıpladı

Türkiye’de spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi düşerken, referans fiyatlar yükselişini sürdürüyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot piyasada 1000 metreküp doğal gazın referans fiyatı 13 bin 669 lira 59 kuruş olarak belirlendi …

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

İspanyol şirketle ilgilendiği iddia edilmişti: THY’den açıklama geldi

Hazine alacakları mayıs itibarıyla 32 milyar lira

Hazine alacakları, Mayıs ayına dair son veriler açıklandı. Buna göre mayısta alacak 31,2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Otomotiv devi lüks markası satışını değerlendiriyor

Otomotiv devi Stellantis, zayıf performans gösteren Maserati’nin satışı da dahil olmak üzere yeniden yapılandırma planlarını düşünüyor. Yönetim kurulunda Maserati’nin geleceği konusunda görüş ayrılıkları olmuştu. 2024’te satışları yüzde 50’nin üzerinde düşen marka, geçen yıl 260 milyon Euro zarar açıklamıştı.