Asgariye ara zam gündeminde yok! Şimşek’e göre 2026’da alım gücü artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Ekonomiye Işık Tutuyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomideki güncel durumu değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin zorlu dönemleri geride bıraktığını belirten Şimşek, yapılan reformların meyvelerinin 2026 yılında daha net bir şekilde hissedileceğini söyledi. Ayrıca dezenflasyon sürecinde kararlı adımlarla ilerlendiğini ve ekonomik istikrarın arttığını vurguladı.

Dünya Gazetesi’ne verdiği röportajda Bakan Şimşek, Türkiye’nin son bir yıldır kesintisiz bir şekilde dezenflasyon sürecini sürdürdüğünü ve Mayıs 2025 itibarıyla yıllık enflasyonun %35,4 ile Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini açıkladı. Aynı zamanda mal enflasyonunun %28,7’ye, hizmet enflasyonunun ise %51,2’ye düşmesinin fiyat istikrarı açısından kritik bir adım olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, uygulanan ekonomik programın ana önceliğinin kalıcı fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, “Enflasyonu düşürürken büyümeyi de göz ardı etmiyoruz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için gerekli adımları atıyoruz” dedi.

2026 Yılının 6 Kritik Beklentisi

Hazine ve Maliye Bakanı, 2026 yılına dair umutlu bir tablo çizdi. Refahın artacağını ve ekonomik güvenin yükseleceğini belirten Şimşek, şu 6 alanda önemli gelişmelerin yaşanacağını ifade etti:

  • Vatandaşların alım gücü artacak,
  • Finansmana erişim kolaylaşacak,
  • Reel sektörde belirsizlik azalacak,
  • Piyasalarda öngörülebilirlik artacak,
  • İstihdam ve gelir artışı hız kazanacak,
  • Reformlar somut sonuçlar vermeye başlayacak.

Finansmana Erişim İçin Yeni Destekler Yolda

Finansman sıkıntılarına değinen Bakan Şimşek, esnaf ve üreticilere yönelik desteklerin arttığını aktardı. Kredi maliyetlerinin büyük bir kısmının devlet tarafından karşılandığını belirten Şimşek, 2025 yılında ihracatçılara sağlanacak finansman hedefinin 52 milyar dolar olduğunu paylaştı. KOBİ’lere yönelik kefalet desteklerinin sektörel ihtiyaçlara göre şekilleneceğini vurguladı.

Kur Korumalı Mevduatlardaki Durum

Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışın 93 haftadır aralıksız devam ettiğini belirten Şimşek, KKM stokunun 3,4 trilyon TL’den 576 milyar TL’ye gerilediğini açıkladı. Aynı zamanda TL mevduatın payının %58,7’ye çıkarak dolarizasyonda tersine bir hareketin olduğunu ifade etti.

Vergide Rekor

Vergi konusunda öne çıkan uygulamalarla dikkat çeken Şimşek, 2025’in ilk 5 ayında 473 bin kişinin ilk kez beyanname verdiğini ve toplam beyanname sayısının 5 milyonu geçtiğini belirtti. Ayrıca yapay zeka destekli analizlerle büyük gelir sahipleri, IBAN üzerinden tahsilat yapanlar ve hizmet sektöründeki faaliyetlerin yakından denetlendiğini aktardı.

Şimşek, 2023’te 55 milyar doları bulan cari açığın Mart 2025 itibarıyla 12,6 milyar dolara gerilediğini ve Temmuz 2024’ten itibaren altın dışı cari fazla verilmeye başlandığını belirtti. 2025 yılında cari açığın milli gelire oranının %2’nin altında kalmasının beklendiğini paylaştı.

41 Milyar Dolarlık Kaynak Hedefi

Gelecek 3 yıl içinde yeşil dönüşüm, dijitalleşme, sürdürülebilir şehircilik ve afet dayanıklılığı için 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanmasının amaçlandığını belirten Şimşek, bu kaynağın çok taraflı kalkınma bankaları ile iş birliği yapılarak elde edileceğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin yaşlanan nüfus yapısına rağmen 15-20 yıl arasında bir fırsat penceresinin olduğunu vurguladı ve kadın istihdamının artırılmasıyla bu demografik avantajın etkin bir biçimde kullanılabileceğini belirtti.

Related Posts

Citroën’de airbag krizi: Binlerce araç trafikten çekildi

Japon üretici Takata’nın hava yastıklarındaki üretim hatası sebebiyle dünya genelinde büyük bir krize neden olan sorun, şimdi de İsviçre’de on binden fazla Citroën aracını etkiledi. Citroën tarafından yapılan açıklamada, söz konusu hava yastıklarının …

Fed Başkanı Powell’dan enflasyon uyarısı: Trump’ın faiz indirimi baskısı sürüyor!

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’nde yaptığı sunumda, tarifelerin enflasyon ve ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Para politikasında yeni adımlar için daha fazla veri bekleniyor.

EUR/TRY paritesi yükseliş trendini sürdürüyor

Orta Doğu’daki gerilim, fiyatlamalardaki dengesizlikleri artırıyor

İş dünyasından Schengen isyanı: Sıkıldık artık

DEİK/Türkiye-Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türk iş insanları, Türk profesyonelleri ve öğrenciler başta olmak üzere Schengen vize süreçlerine yönelik problemlerle ilgili bir açıklama yaptı. Yalçındağ, “TÜRKİYE-AB …

Tıp ve zırh seramiğiyle Kütahya’ya tersine göç

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO), kentin uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik geleceğine yönelik stratejik politikalar ve proje önerilerini içeren Kütahya Kalkınma Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.

Kirazdaki rekolte kaybı vişnede de bekleniyor

Kiraz ve vişne üretiminde Türkiye’nin önde gelen kentlerinden Afyonkarahisar’da, zirai don nedeniyle rekolte kaybı yüzde 90’ı aştı. Kiraz ağaçlarında en fazla 5 meyvenin bulunduğu, vişnede de benzer durumun yaşanmasının öngörüldüğü kentte, ürün yetersizliğinden üreticiden alım yapan kooperatiflerin çoğu henüz açılmadı.