Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

İmamoğlu: Değişimin zamanı geldi

CHP’nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, “Türkiyemizin değişim vakti gelmiştir” dedi.

Sputnik Azerbaycan yöneticisi Kartavıh ve Genel Yayın Yönetmeni’ni Belousov 4 aylığına tutuklandı

Bakü’de mahkeme, Sputnik Azerbaycan yöneticisi Kartavıh ve Genel Yayın Yönetmeni’ni Belousov’u 4 aylığına tutukladı.

Türkiye’nin en çok konuştuğu isimlerden biriydi! Interpol Hüseyin Yalçın Coşkun’un ölümünü doğruladı

Interpol, Hatay’da “Cennetten bir köşe” sloganıyla satışa sunulan ve 6 Şubat depremlerinde 269 kişinin hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans davasının kırmızı bültenle aranan firari sanığı müteahhit Hüseyin Yalçın Coşkun’un, Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da hayatını kaybettiğini teyit etti.

Yangına müdahale eden itfaiyecileri öldürdü: FBI ve SWAT alarma geçti

ABD’nin Idaho eyaletinde çıkan çalı yangınına müdahale eden itfaiyecilere ateş açılması sonucu 2 personel hayatını kaybetti, ekiplere pusu kurduğu düşünülen zanlı silahla öldürüldü.

Yemen’in “Zülfükarı” var

Yemen’deki Husiler, geçtiğimiz Cumartesi günü İsrail’in Biraat şehrine doğru “Zülfikar” isimli balistik bir füze fırlattıklarını açıkladı. Hedefi hassas bir şekilde vurduklarını öne süren Husilere karşılık, İsrail ordusu füzenin hava sahasında …

Mansur Yavaş’tan Sözcü Gazetesi’nin Kılıçdaroğlu iddiasına cevap: ‘Böyle bir sözüm yok’

Sözcü Gazetesi’nin manşetinde yer alan Mansur Yavaş’ın ‘Bu saatten sonra Kılıçdaroğlu’yla görüşmem’ haberi yalan çıktı. Mansur Yavaş sosyal medya hesabından ‘Böyle bir sözüm yok’ dedi.