Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’nin Doğal Gaz Tüketiminde Artış

Son verilere göre, kış aylarında artan ısınma talebi ve elektrik üretimindeki talep artışı nedeniyle Türkiye’nin doğal gaz tüketimi yükseldi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre, ocak-haziran döneminde sisteme giren doğal gaz miktarı geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde artarak 34,1 milyar metreküpe ulaştı.

Şubatta Rekor Seviyede Doğal Gaz Girişi

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın ilk 6 ayında sisteme verilen doğal gaz miktarında artış yaşandı. En fazla artış şubat ayında gerçekleşti. Şubatta günlük doğal gaz girişi geçen yıla göre yüzde 41 artarak 8 milyar metreküpün üzerine çıktı. 21, 25 ve 26 Şubat tarihlerinde günlük tüketim 300 milyon metreküpün üzerine çıktı.

Şubat ayında Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren gaz miktarı 320 milyon metreküple yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, şubat ayının doğal gaz talebinin zirve yaptığı dönem olduğunu gösteriyor.

Güçlü Altyapı ile Kesintisiz Gaz Arzı Sağlanıyor

Ülkeye çeşitli ülkelerden boru gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ile yerli gaz üretimiyle doğal gaz arzı sağlanıyor. Türkiye, 14 farklı noktadan gaz girişi alırken, kaynak çeşitliliğine önem veriyor. Boru hatları, LNG santralleri ve FSRU’lar üzerinden gaz tedariki gerçekleştiriliyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan’dan boru gazı ve ABD, Cezayir’den LNG tedarik ediyor. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yerli gaz üretimi günlük 10 milyon metreküp seviyesindedir.

Elektrik Üretimi Artış Gösterdi

Aynı dönemde, Türkiye’nin elektrik üretimi de yükseldi. TEİAŞ verilerine göre, ocak-haziran döneminde elektrik üretimi geçen yıla göre yüzde 3,6 artarak 167 milyar 828 milyon 202 bin kilovatsaate ulaştı. Doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,5’ten yüzde 19,7’ye yükseldi.

Geçen yıl haziranda 113 bin 256 megavat olan kurulu kapasite, bu yıl 30 Haziran itibarıyla 119 bin 379 megavata yükseldi. En fazla artış güneş ve rüzgar enerjisinde gerçekleşti.

Related Posts

Beklenen oldu! Rekabet Kurulu Spotify hakkında inceleme başlattı

Dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan dijital müzik platformu Spotify hakkında incelem başlatıldı. İsveç merkezli şirket hakkında inceleme başlattıklarını duyuran Rekabet Kurulu’nun, müzik sektöründe rekabeti olumsuz etkilediğine dair …

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

Bakanlık harekete geçti, tek tek tespit edildi! Toplam 4 milyon lira ceza

Satılık daire ilanlarındaki fahiş artışları, Ticaret Bakanlığı mercek altına aldı. Bazı ev sahiplerinin konut fiyatlarına kısa süreler içinde milyonlarca lira zam yaptığı belirlendi. 21 ev sahibine 4 milyon lira ceza verildi. Uzman isim; “Sistemden …

Ekonomistler haziran ayı enflasyonunu yorumladı: ‘TÜİK hadi oradan!’

TÜİK’in haziran enflasyon verileri sonrası memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Ancak açıklanan rakamlar ekonomistler ve kamuoyunda tartışma yarattı. Uzmanlar enflasyon verilerinin gerçekçi olup olmadığını sorguluyor.

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

6 aylık enflasyon farkı netleşti: Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu