10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Ghent Üniversitesi Araştırmacıları, Meuse Vadisi’nde 10 Bin Yıllık Bir Kadının Yüzünü Canlandırdı

Ghent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ROAM Projesi kapsamında, sanatçılar Kennis & Kennis ve Ulco Gimmerveen ile işbirliği yaparak, bugünkü Belçika’nın Meuse Vadisi’nde yaşamış bir kadının yüzünü, 10 bin yıl öncesinden günümüze taşıma başarısı gösterdi.

Kadının kalıntıları ilk kez 1988’de, Dinant yakınlarındaki Margaux Mağarası’nda keşfedilmişti. Arkeologlar, genetik uzmanları, sanatçılar ve antropologlardan oluşan bir ekip, antik insanı bilimsel ve sanatsal yöntemlerle canlandırmayı başardı.

Araştırmacılar, kadının kafatasını tarayarak 3 boyutlu bir model oluşturdu ve bu modele kas ve cilt dokuları ekleyerek gerçekçi bir yüz rekonstrüksiyonu gerçekleştirdi. Genetik analizler sonucunda, kadının mavi gözlü olduğu ve ten renginin orta tonlu olduğu belirlendi.

Çedar Adamı İle Aynı Soydan

Bu kadının, Cheddar Gorge olarak bilinen Çedar Adamı ile aynı soydan olduğu düşünülüyor. Çedar Adamı, İngiltere’deki Gough’s Mağarası’nda bulunmuş ve MÖ 7150 yılı civarında yaşamış olabilir. Genetikçi Dr. Maïté Rivollat’a göre, bu yeniden inşa projesi sayesinde o dönemde fiziksel çeşitliliğin olduğu anlaşıldı.

Tarih öncesi insanların ten renkleriyle ilgili genel kanı, Afrika’dan yayılan insan türlerinin farklı coğrafyalara uyum sağlarken ten renklerinde değişim yaşadığı yönündeydi. Ancak, Margaux kadını gibi örnekler, ten rengi çeşitliliğinin erken dönemlerde ve karmaşık bir şekilde gerçekleşebileceğini gösteriyor.

2017’de yapılan bir başka araştırma, açık tenli, açık gözlü ve açık saçlı genlerin de Afrika kökenli olabileceğini gösterdi. Bu da insan evriminin ten rengi çeşitliliğinin çok eski tarihlerden beri var olduğunu destekliyor.

Related Posts

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Ampute Milli Takımı kampa girdi

Polonya’da düzenlenecek özel turnuva öncesinde Ampute Milli Futbol Takımı Kırşehir’de kampa girdi.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.