Arm mimarisi 40 yaşında: Günümüze kadar 250 milyar çipte yer aldı!

Arm Mimarisi: 40 Yaşında, 250 Milyar Çipte Yer Aldı

1978’de, Chris Curry ve Hermann Hauser, İngiltere Cambridge’de son derece mütevazi bir girişim olan Acorn Computers‘ı kurdu. Şirket daha sonra, her sınıfta bir bilgisayar bulunması gerektiği öngörülen bir Birleşik Krallık hükümet girişiminin parçası olan BBC Micro‘yu inşa etmek için bir sözleşme aldı. O zaman şirket için büyük bir başarı olan bu sözleşme, günümüzde akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, veri merkezlerine ve sensörlere kadar her yerde karşımıza çıkacak olan Arm mimarisine kadar uzandı.




Arm Mimarisi: Düşük Güç Tüketimi İle Başarı

1980’lerin başlarında, iki hırslı mühendis olan Sophie Wilson ve Steve Furber 32 bitlik bir işlemci tasarlamakla görevlendirildi. Sınırlı kaynaklarla, verimli ve tasarımı basit bir işlemci mimarisi oluşturdular. İcatları olan ARM1, 1985’te 3 mikron (3000 nanometre) teknolojisinde sadece 25.000 transistör kullanılarak tamamlandı. İşlemci hızlı olmasının yanında, oldukça düşük güç tüketiyordu ve son derece verimliydi.

Arm Mimarisi: Yenilikçi Tasarım ve Gelişim




İlginçtir ki, Arm’ın düşük güç tasarımı zorunluluktan doğmuştu. İlk günlerde, Acorn pahalı seramik çip ambalajını karşılayamıyordu, bu nedenle işlemcinin daha ucuz bir plastik ambalajda çalışacak kadar verimli olması gerekiyordu. Güç tüketimini tahmin etmek için hiçbir araç bulunmadığından, mühendisler işlemciyi güvenlik payı bırakacak şekilde fazla mühendislik ile tasarladı. Bu karar, nihayetinde son derece yüksek güç verimliliğine sahip bir işlemciyle sonuçlandı ve enerji bilincine sahip tasarımlar için onlarca yıl sürecek bir standart belirledi.

Daha sonra mali zorluklar yaşayan Acorn, 1990 yılında Acorn, Apple ve VLSI Technology arasında kurulan ortak girişimle Advanced RISC Machines (ARM) adını aldı.

Arm Mimarisi: Mobil Teknolojide Devrim




Arm mimarisi için dönüm noktası Nokia 6110 oldu. Arm7TDMI işlemcisiyle güçlendirilen ilk Arm mimarili telefon, zamanının en çok satan mobil cihazlarından biri haline geldi ve Arm’ın mobil alandaki hızlı büyümesinin öncüsü oldu.

Bu başarıdan sonra Arm mimarisi adeta sıçrama yaptı. Mobil, gömülü, IoT ve uç (edge) cihazlar için fiili standart haline geldi ve bugün bulut ve veri merkezi çözümlerinde de hızla yayılmaya devam ediyor. Bugüne kadar 250 milyardan fazla Arm çekirdeği sevk edilmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda milyarlarcası daha sevk edilecek gibi görünüyor.

Related Posts

Sony yeni ULT Field hoparlörlerini duyurdu

Sony ULT Field 3 ve Sony ULT Field 5 hoparlör modelleri özel frekans geliştirici teknoloji yanında powerbank olabilen büyük bataryaları sayesinde dış ortam için en iyi alternatiflerden birisi haline geliyor.  Sony ULT Field 3 özellikleri ve …

Apple, iPhone 17e için henüz kararını vermedi

Apple, Şubat ayında uygun fiyatlı iPhone 16e modelini tanıtarak SE serisine yeni bir üye eklemişti. Başarılı satış rakamlarına ulaşan iPhone 16e, Apple’ın 2025’in ilk çeyreğinde küresel akıllı telefon pazarında liderliği almasında önemli rol …

TÜRKSAT, bu yıl uçaklara uydu tabanlı internet hizmeti getiriyor

TÜRKSAT, Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, bu yıl içerisinde AJet uçaklarında uydu bağlantılı internet hizmetinin devreye alınacağını duyurdu. Böylece yolcular, gökyüzünde de kesintisiz ve yüksek hızlı internet erişiminin keyfini sürebilecek …

Android kullanım istatistikleri yayınlandı: Android 15 hayal kırıklığı yarattı

Google, uzun bir aranın ardından Android sürümlerinin kullanım oranlarını paylaştı. En son güncelleme 11 ay önce yayınlandığı için Android 15’in kullanım oranlarına ilişkin bilgilere ilk kez erişme fırsatına kavuşuyoruz. Android 15, ilk olarak …

“Yeni rengimiz” Olo’dan doğan ilk boya ortaya çıktı: Ve karşınızda YOLO!

Bilim insanları, kısa bir süre önce Olo ismini verdikleri yeni bir renk keşfettiklerini duyurmuş ve büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. Ve şimdi bir ressam, bu rengi kullanarak oluşturduğunu söylediği ilk boya olan YOLO’yu resmi olarak duyurdu.

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir