Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da Turfanda Soğan Fiyatları Tarlada Düştü

Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da bu yıl hasadı yapılan turfanda soğan fiyatları düşüşe geçti. Mart ayının sonunda başlayan hasatla birlikte tarlada 7-8 lira seviyelerine kadar gerileyen soğan fiyatları, geçtiğimiz yıla göre daha makul seviyelere indi.

Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanlardan bu yıl beklenen rekolte ortalama 250 bin ton civarında. Sıcak hava koşullarının verimi olumsuz etkilediği geçen yıla nazaran, bu yıl soğuk hava şartları çiftçileri sevindirdi ve verim artışı sağlandı. Dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde edilen soğanlar, ilk başlarda kilogram başına 18-20 lira fiyatlarla satılmış olsa da, uluslararası pazarlarda yaşanan rekabet nedeniyle fiyatlar düşmeye devam etti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’a göre, işçilik maliyetleri hesaba katıldığında soğanın tarlada kilogramı 3 ile 3.5 lira arasında maliyet oluşturuyor. Bu durumda, 8 liradan satılan bir kilogram soğanın çiftçiye net kazancı 4.5 ila 5 lira arasında değişiyor. Ancak, 1 dönüme mal olan maliyetlerin 30-35 bin lira arasında olması nedeniyle çiftçiler için karlı bir dönemden söz etmek zor.

Soğan ihracatının az olması ve Mısır’dan gelen soğan rekabeti nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini belirten Doğan, ülkelerin taleplerinin olduğunu ancak fiyatların istenen seviyelere çıkamadığını dile getirdi. Ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak çiftçilerin istedikleri fiyatlardan ürünlerini satamamalarına neden olduklarından bahsetti.

Analiz süreçlerinin uzun olması sebebiyle yurt dışına soğan gönderiminin az olduğunu ifade eden Doğan, bu durumun çiftçileri ve tüccarları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, vatandaşlar düşük fiyatlar sayesinde istedikleri ürünleri daha uygun koşullarda temin edebiliyorlar.

Adana’da yaşanan soğan fiyatlarındaki düşüş, yerel piyasaların yanı sıra uluslararası rekabeti de gündeme getirirken çiftçilerin maliyetlerine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir