1 Mayıs’ın tarihi mücadelesi: Türkiye’de sendikalar alanlara iniyor

1 Mayıs: Emek ve İşçi Bayramı Dünya Çapında Kutlanıyor

İşçilerin günlük çalışma süresinin 8 saate düşürülmesi talebiyle 1856’da başlayan mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Avustralya’nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri, yoğun çalışma süresinin azaltılması talebiyle iş bırakarak 1856’da başlattıkları mücadele ile tarihe damgasını vurdu. ABD’deki işçilerin de 1884’te günlük çalışma saatlerinin azaltılması için talepleri, 1886’da küresel bir boyuta ulaştı. Bu mücadele sonucunda, 1 Mayıs tüm dünyada emekçilerin ortak bayramı ilan edildi.

1923 yılında ilk kez resmi olarak Türkiye’de kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, 1977’de Taksim Meydanı’nda yaşanan olaylar sonucu bayram olmaktan çıkarıldı. Ancak, 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek kutlamalarına devam edildi.

Sendikaların Kutlama Programları

1 Mayıs’ı farklı şehirlerde kutlayacak olan sendikalar, çalışma hayatının sorunlarına dikkat çekecek. TÜRK-İŞ, İstanbul Kartal Meydanı’nda gelir vergisi gibi konuları gündeme getirirken, HAK-İŞ Rize’de ÇAYKUR işçileriyle dayanışma içinde olacak.

DİSK ve KESK ise İstanbul Kadıköy’de bir araya gelirken, Memur-Sen Anıtpark’ta, Türkiye Kamu-Sen ise Kolej Meydanı’nda program düzenleyecek.

Türkiye’deki Sendikalı İşçi Oranı

Türkiye’de 16 milyon 864 bin 733 işçiden 2 milyon 524 bin 547’si sendika üyesi. Buna göre işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 14,97 seviyesinde bulunuyor. Türk Metal Sendikası, 293 bin 829 üyeyle en fazla üyeye sahip işçi sendikası konumunda.

Related Posts

Mercedes-Benz’in karı ilk çeyrekte düştü

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz’in faaliyet karı, ilk çeyrekte Çin’deki zayıf lüks otomobil satışları nedeniyle azalırken, şirket ABD tarafından açıklanan tarifelerin kazançlarını olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Trump’ın 100 günlük iktidarlığının piyasaya etkisi: Yatırımcılar ABD’de kalıcı zararın olmasından endişeli

Trump yönetiminin ilk 100 gününde piyasalarda yaşanan inişli çıkışlı seyir, bazı yatırımcıların Amerikan varlıklarından uzaklaşmasına neden oldu. Ancak uygulanan politikaların ABD’den uzaklaşmada kalıcı bir değişime yol açıp açmadığı henüz bilinmiyor.

Dev ilaç şirketi ABD’li firmayı satın alıyor

Dev Alman ilaç şirketi Merck, kanser alanındaki büyümesini hızlandırmak için ABD’li SpringWorks Therapeutics’i hisse başına 47 dolardan yaklaşık 3,9 milyar dolara satın alacak; işlem, gerekli onayların ardından 2025’in ikinci yarısında tamamlanacak.

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesinin ortaya çıkardığı ‘kademeli emeklilik’ sorunu tartışılmaya devam ederken, Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş’tan konuya ilişkin peş peşe dikkat çeken uyarılar geldi. Karakaş, 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan çalışanlara ilişkin kademeli emeklilik düzenlemesine gidileceğini belirtirken, değişiklikler için planlanan tarihleri paylaştı.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir